Hoe veilig is het kopen en verkopen via Vinted?

Door: Anne van der Vlist

Tegenwoordig is het dragen van tweedehands kleding, ook wel vintage of pre-owned genoemd, en het verkopen daarvan niet meer dan normaal. Met het oog op de toekomst en het verminderen van fast fashion is tweedehands kleding een zeer duurzame oplossing. Voorheen gebeurde het al via marktplaats maar met de komst van het platform Vinted is de markt voor tweedehands kleding een nieuw leven in geblazen. Vinted werkt als volgt: je neemt foto’s van je artikel en plaatst het op Vinted. Als het artikel is verkocht, verstuur je het artikel. Je ontvangt vervolgens je betaling zodra de koper de ontvangst van het artikel bevestigt. Maar wat als er iets misgaat? Stel dat het pakket kwijtraakt in de post, de verkoper het pakket maar niet opstuurt of je betaling uitblijft. Deze problemen leiden allemaal naar de volgende vraag: wat zijn je rechten en plichten als verkoper en koper op Vinted?

Geïntegreerde betaaldienst

Vinted maakt gebruik van een geïntegreerde betaaldienst. Onder artikel 7 van de Algemene Gebruiksvoorwaarden vind je hier alles over. Van belang is dat de door de koper betaalde bedragen ‘vastgehouden’ worden in een e-wallet. Deze functioneert als een geblokkeerde rekening totdat de transactie is afgerond, aldus artikel 7.2. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de verkoper er met de centen vandoor gaat, zonder het artikel op te sturen, want dat kan namelijk niet. Volgens de kopersbescherming krijg je geld immers terug als het artikel niet aankomt.

Kopersbescherming

Vinted biedt de hiervoor genoemde kopersbescherming aan als je betaalt via Vinted (Let op! Handel je je bestelling af buiten Vinted om, dan geldt de Kopersbescherming dus niet). In de Algemene Gebruiksvoorwaarden staat onder artikel 6 alles over de kopersbescherming. Zo ontvang je als koper een terugbetaling als je artikel:

  • Niet aankomt (artikel 6.6.3 Algemene Gebruiksvoorwaarden);
  • Beschadigd is geraakt (artikel 6.6.2 Algemene Gebruiksvoorwaarden); of
  • Niet aan de beschrijving voldoet (artikel 6.6.2 Algemene Gebruiksvoorwaarden).

Wel moet je als koper in een van deze gevallen binnen twee dagen contact opnemen met Vinted. Doe je dit niet, dan heb je als koper geen recht meer op enige terugbetaling.

Verkopersbescherming

De eerdergenoemde e-wallet van de geïntegreerde betaaldienst wordt op Vinted de ‘Vinted portemonnee’ genoemd en heeft ook voor de verkoper voordelen. Nadat de koper heeft bevestigd dat het artikel in goede orde is ontvangen, wordt het verdiende geld uitgekeerd in de ‘portemonnee’ van de verkoper. Als de koper vergeet de bestelling te markeren als ontvangen, dan wordt binnen een termijn van twee dagen alsnog de bestelling automatisch met succes afgerond. Vervolgens kan je het geld uit de Vinted portemonnee opnemen en krijg je dit uitbetaald op je bankrekening. Dit staat beschreven in artikel 7.2 van de Algemene Gebruiksvoorwaarden. De uitbetaling wordt dan vervolgens binnen vijf werkdagen op je bankrekening bijgeschreven.

Kopen en verkopen wordt op Vinted gemakkelijk en vooral veilig gemaakt. Als koper ben je beschermd als het artikel niet aankomt, als het artikel beschadigd is en als het artikel niet voldoet aan de omschrijving. In elk van deze gevallen ontvang je een terugbetaling. Is je artikel stuk of ontvang je een namaakartikel zonder dat dit is aangegeven, dan mag je erop rekenen dat je je geld gewoon teruggestort krijgt. Ook als verkoper word je door Vinted beschermt. Vergeet de koper de ontvangst van het artikel te bevestigen? Maak je niet druk, binnen twee dagen gebeurd dit automatisch en ontvang jij je geld in de Vinted portemonnee waarna je het kan laten uitbetalen op je betaalrekening.

Koop of verkoop je toch liever via Marktplaats, maar mis je de veiligheid die Vinted biedt? Dan is de dienst ‘Gelijk Oversteken’ die Marktplaats aanbiedt een goede oplossing. In principe werkt dit hetzelfde als de geïntegreerde betaaldienst die Vinted aanbiedt. Beide zijn betaaldiensten, het verschil is enkel dat Vinted gebruikt maakt van de dienstverlener Mangopay en Marktplaats maakt gebruik van de dienstverlener Online Payment Platform.

Al met al zijn er tegenwoordig tal van beschermingsmechanismen die het kopen en verkopen op een digitale marktplaats, zoals Vinted of Marktplaats, veiliger proberen te maken. Daarnaast is het kopen van tweedehandskleding en het verkopen van je ’oude’ kleding een duurzame oplossing!